vánočka

Via | Pá, 12/12/2014 - 10:24

Vánočka

Seznam ingrediencí: 
  • 150 g rostlinného tuku Hera
  • 600 g hladké mouky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 dl rumu na naložení rozinek
  • 120 g cukru moučka
  • 1 lžička cukru písek
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlových lupínků
  • 4 ks vaječného žloutku
  • 42 g droždí
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g mandlí
  • vejce na potření

 

Návod k přípravě: 
  • Rozinky si naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta.
  • Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu.
  • Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek.
  • Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový cukr, vanilku, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěný vlažný rostlinný tuk Hera.
  • Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto.
  • Necháme na teplém místě kynout (těsto na vánočku kyne v teplém prostředí nejméně jednu hodinu).
  • Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, každé rozválíme na delší váleček.
  • Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů.
  • Pleteme od středu, protože těsto stále kyne.
  • Spodní díl přeneseme na plech, prsty nebo držadlem vařečky promáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Položíme střední díl, opět promáčkneme, potřeme vejcem a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.
  • Celý povrch potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle zapíchneme špejle, aby vánočka držela při pečení tvar.
  • Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout.
  • V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 °C. Po upečení pocukrujeme.
  • Po upečení pocukrujeme.

Rozšířit

Přidat komentář

0 Komentáře