Pozor, není tuk jako tuk!

Via | Út, 08/12/2014 - 12:18

Pozor, není tuk jako tuk!

 

Mezi tuky existuje výrazný rozdíl, a to v obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin. Zatímco první škodí, druhé jsou pro naše tělo prospěšné.

 

A kde najdeme ty dobré a kde ty špatné?

Různé druhy těch dobrých obsahují tučné ryby, ořechy, semena a rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené (margaríny, majonézy, dresinky). Například řepkový nebo lněný olej jsou bohaté na omega 3 a omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Zvláště právě omega 3 polynenasycené mastné kyseliny, které se vyskytují v rybách, mají výrazný pozitivní přínos pro lidské zdraví. Rybu, zvláště tučnější, byste si měli dát nejlépe 2x týdně.

                             

 

Potraviny živočišného původu, jako je maso, mléčné výrobky a vejce, jsou významným zdrojem bílkovin a minerálních látek. Nicméně proto, že maso a mléčné výrobky rovněž nezanedbatelným způsobem přispívají k celkovému příjmu těch špatných mastných kyselin, je vhodnější nahrazovat je nízkotučnými mléčnými výrobky a libovým masem.

Ze závěrů vědeckých studií také vyplývá, že když vyměníte uzeniny a červené maso (hovězí, vepřové, skopové) za luštěniny, ryby a drůbež, přispějete tím k udržení svého dobrého zdraví, díky sníženému příjmu rizikových živin jako např. sůl a nasycené mastné kyseliny, a zvýšíte tím příjem např. vlákniny a dobrých tuků.

Neznamená to ale, že nic jiného nesmíte, nicméně pro vyvážený jídelníček je zapotřebí konzumovat alespoň dvě třetiny dobrých mastných kyselin. Ano, tak jednoduché to je! Vycházet ale musíte z celkového složení tuků (podle údajů v tabulce výživových hodnot). Ve složení výrobku je důležité si hlavně všímat, zda nejsou použity „částečně ztužené tuky“, které obsahují nežádoucí  transmastné kyseliny. V tabulce výživových údajů na výrobku sledujte celkový obsah tuku a vedle toho obsah nasycených mastných kyselin. K jednoduché orientaci může napomoci logo Vím, co jím, které garantuje, že výrobek neobsahuje částečně ztužené tuky a má obsah nasycených mastných kyselin menší než třetinový.

 

                                                                                   

Až si tedy budete vybírat, je dobré vědět, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin nad jednu třetinu a do 50 % bychom měli konzumovat umírněně a tukům s převahou nasycených mastných kyselin bychom se měli spíše vyhýbat. Tuky vhodné, méně vhodné a tuky, kterým bychom se měli vyvarovat, jsou uvedeny v tabulce.

 

 

Správný jídelníček je jednoduchý:

  • celozrnné produkty,
  • dostatečný příjem zeleniny a ovoce,
  • luštěniny,
  • rostlinné tuky a oleje (s preferovaným složením)
  • větší podíl ryb a drůbeže,
  • libové maso (namísto tučného),
  • nízkotučné mléčné výrobky (místo plnotučných)

 

... a k tomu pohyb

Pravidelná fyzická aktivita přispívá k cíleným úpravám hladiny cholesterolu, snižuje se hladina „zlého“ LDL-cholesterolu a zvyšuje hladina „hodného“ HDL-cholesterolu. Nejlepší je cvičit 4-5x týdně po 30-45 minutách, při střední fyzické zátěži. Protože každé tělo je jiné, zvolte vhodnou fyzickou činnost na základě orientačních hodnot cílové tepové frekvence v tabulce (viz níže). I v případě snižování  cholesterolu platí, že jednou z nejvhodnějších aktivit je svižná chůze. Problémem přitom nebývá ani případná vyšší tělesná hmotnost, neboť tělo funguje jako zátěž. Rychlost chůze určuje tepovou frekvenci a do optimálního rozmezí uvedeného v tabulce se strefíte intenzitou chůze. Pokud se rozhodnete pro intenzivnější chůzi, můžete provozovat techniku severské chůze se speciálními holemi (tzv. nordic walking).

 

  

 

Rozšířit

Nahlásit tento příspěvek

Přidat komentář

0 Komentáře