Jak si vyrobit domácí margarín

Via | St, 06/18/2014 - 09:54

Jak si vyrobit domácí margarín

 

Také jste slyšeli, že se margariny vyrábějí průmyslově, ztužováním nebo že jsou margariny ztužené, případně umělé tuky? Kvalitní margaríny neobsahují částečně ztužené tuky a jsou vyrobeny ze složek běžně se vyskytujících v přírodě. Princip výroby margarinů je přitom velmi jednoduchý a přípravu zvládne každé větší dítě v domácích podmínkách v kuchyni. Margarin lze vyrobit z přírodních surovin, které můžeme běžně zakoupit v obchodech..

Co k výrobě potřebujeme?

Základem výroby jsou 4 suroviny: pevný tuk, kapalný olej, mléko a emulgátor. Pevný tuk dodává produktu strukturu, kapalný olej esenciální mastné kyseliny, mléko chuť a emulgátor spojí mléčnou a tukovou složku. Roli emulgátoru splní lecitin, který je přirozeně přítomný ve vaječném žloutku.

Seznam ingrediencí:

  • 20g pevného tuku (poslouží např. kokosový tuk, zakoupený v prodejně se speciální výživou)
  • 3 polévkové lžíce oleje např. řepkového
  • 2 čajové lžičky pasterovaných vaječných žloutků
  • 2 čajové lžičky mléka
  • sůl, citronová šťáva, případně bylinky na dochucení

Návod k přípravě:

Kokosový tuk rozehřejeme v misce, nejlépe ve vodní lázni nebo čajovém ohřívači, aby se miska příliš nepřehřála. Po úplném zkapalnění tuku přidáme rostlinný olej a misku přemístíme do ledové lázně, aby se ochladila. Olej a tuk promícháme metlou. Až začne směs tuku a oleje měnit barvu, misku vyndáme z ledové lázně. Do směsi vmícháme pasterované vaječné žloutky. Miska musí být předem dostatečně zchlazená, aby se žloutky nesrazily. Přidáme mléko a důkladně promícháme, až dostaneme hladkou konzistenci margarinu.

Jemně přisolíme, přidáme citronovou šťávu a dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. pažitku.

Příprava je snadná a je vhodnou i naučnou zábavou nejen pro vaše děti.

 

Rozšířit

Nahlásit tento příspěvek

Přidat komentář

0 Komentáře